Search*

Toidulaud ja tervis

Kaneel - vürts ja ravim

19/06/2013 12:51 Added by*: Kristiine Vahtramäe;
Tseiloni kaneelipuu, nagu nimigi reedab, on pärit Tseiloni saarelt. Tseiloni kaneel on magus, nõrgalt kõrvetava maitse ning peene aroomiga. Teine tuntud liik on hiina kaneelipuu ehk kassia, mis pärineb Lõuna-Hiinast. Võrreldes eelmisega on selle kaneeli maitse märksa teravam ja kõrvetavam, kuid aroom on magusam. Limaskestadele mõjub kassia kokkutõmbavalt ehk kootavalt. Kolmas kaneelikoore andja on vürtskaneelipuu ehk kinnamon, mis on pärit Maluku saarelt. Nimele kohaselt on see kaneel maitselt ja lõhnalt teravalt vürtsine. Maitsestavat koort saab koguda veel neljandaltki liigilt – malabari ehk pruunilt kaneelipuult, mis on pärit   Indiast. Pruun kaneel pole eriti aromaatne, kuid kibeda maitse ning tugevalt kootava toimega limaskestadele.
Mitmekülgne kaneel
Kaneeli kui vürtsi, ravivahendit ja nauteainet (suitsetamissegude koostisosa) tunti Hiinas juba ligi 5000 aastat tagasi. Ka teistes antiikkultuurides oli kaneelil oluline roll. Egiptuses oli vürts palsameerimissegude koostises, et muumiad paremini säiliksid ja lõhnaksid. Piiblitekstides on juttu kaneeli mikroobe hävitavast toimest - hädaolukorras puhastati kaneeliga joogivett. Keskajal vajati kaneeli rituaalsete usukommete täitmisel. Peale selle parandati kaneeliga ka söökide-jookide maitsevigu.
Mis annab koorele maitse?
Kaneeli kasutatakse kuivatatud kooreribade, kooretükikeste või peenestatud pulbrina. Enamik meist on tuttav just kaneelipulbriga. Pulber annab toidule tugevama ja ühtlasema maitse kui kooretükikesed. Samas lenduvad pulbrist kergesti eeterlikud õlid ja aroomiained, kaneelikoore maitse ja lõhn püsivad kauem. Kaneeli säilitatakse kindlalt suletud anumas, kaitstuna valguse ja niiskuse eest. Kaneelikoor sisaldab kuni 1 protsent eeterlikku õli, mille peamised koostisosad on kaneelhappe aldehüüd ehk fellandreen ja eugenool. Lisaks on kaneelikoortes vaike ja park­aineid, alkoholi-, atsetaadi- ja kumariiniühendeid. Kaneeliõli saab koorest ka eraldada, seda kasutatakse nii meditsiinis kui ka toiduainetööstuses. Kaneeliõlil on ka mikroobidevastane  toime.
Kaneel köögis
Eestis lisatakse kaneeli peamiselt magustoitudele, näiteks saiakestele, pudingutele, jogurtitele, kohupiimaroogadele, magusatele putrudele ja vormiroogadele, samuti õunatoitudele, puuviljasalatitele, shokolaadidele ja piparkookidele. Sage komponent on  kaneel ka marinaadides, kompottides, ketšupites ja maitsesegudes.
Idamaade köök kasutab kaneeli eurooplastele esmapilgul harjumatus kombinatsioonis: seal lisatakse kaneeli ka linnu- ja lambalihale. Aasias, eriti Hiinas ja Koreas, kuulub kaneel ka rasvase sealiha juurde.
Hiinas ja Indias kaneeliga ei koonerdata. Seal kulub kilo toidu maitsestamiseks pea teelusikatäis kaneelipulbrit. Kindel koht on kaneelil ka jookide koostises. Kaneeli  pannakse maitseteedesse, mahlasegudesse, likööridesse, aperitiividesse ja loomulikult hõõgveini. Kaneel on hõõgveini vürtsisegus lausa kohustuslik osa. Jookide maitsestamiseks soovitatakse pulbrilise kaneeli asemel kasutada hoopis kaneelikoore tükke, mida saab enne joogi serveerimist hõlpsalt eemaldada. Nii paraneb joogi maitse ja välimus.

Allikas: TervisPluss, http://tervispluss.ee/toit/4DB0/#Kaneel - vürts ja ravim



Comments* (0):
Add comment*:
Author*: 
:
Human control - type the code shown*:
  Uuenda*
 

Save*

Eesti Русский
 Arvamus (5)Uudiste arhiiv
 Lood elust enesest (4)Uudiste arhiiv
 Toidulaud ja... (5)Uudiste arhiiv
 Uudised (5)Uudiste arhiiv
Sisestused puuduvad
 
     
  
Elitec